Ordforklaring

 

 

 

 

FINSKYTTE / SNIPER

Finskytte eller sniper er vel bedst kendt fra filmen ”American Sniper” der beskriver den amerikanske Navy Seal sniper Chris Kyle.

Finskyttens opgave består i at uskadeliggøre mål over længere afstand og kan ramme mål præcist over 800 meter. I 2017 ramte en Canadisk finskytte et mål på 3,54 kilometer med en finskytteriffel kaliber 50 i Irak, men det hører også til sjældenheder at man kan ramme på lang afstand. Udover sine ekseptionelle skyttefærdigheder er finskytten også ekspert i sløring.

I det danske forsvar og politi gør man brug af finskyttens kapaciteter flere steder. Hærens finskytter findes blandt andet ved Jyske Dragonregiment i Holstebro og Gardehusar regimentet i Slagelse. De danske special operations enheder eller SOF (Special Operation Forces) enheder er Frømandskorpset og Jægerkorpset som begge har finskytter. Sidst men ikke mindst så har Politiets Aktions Styrke også kaldet AKS under Politiets EfterretningsTjeneste (PET) også finskytter og er en del af det danske terror beredskab..

 

 

 

 

SLØRING

Sløring er et Dansk ord som blandt andet bruges af hæren, søværnet, flyvevåbnet, hjemmeværnet samt special enheder som jægerkorpset, frømandskorpset, politiets aktions styrke med flere. Ordet betyder at skjule sig således man ikke kan ses af andre. Der findes mange forskellige former for sløring. Eksempelvis kan sløringen bestå i et farvevalg på påklædning og udstyr, sløringsnet som ved hjælp af farver og konturer som bryder med formerne på hjelme, personer og køretøjer eller brug af vegetation som grene eller blade fra ens omgivelser så man falder ind i normal billedet for det pågældende område. Du kan finde uniformer, støvler, rygsække og andet militær udstyr HER. 

 

 

 

 

MULTICAM

MultiCam camouflage mønster blev udviklet / opfundet af Crye Precision i samarbejde med US Army. MultiCam er det første mønster udviklet af Crye Precision. Mønstret er udviklet til at sløre styrkerne under operationer på tværs af forskellige miljøer, områder og årstider. MultiCam®-mønstret blev udviklet til effektivt at begrænse den visuelle IR signatur for en person, der opererer på tværs af en meget bred vifte af fysiske miljøer og årstider. Efter mange vellykkede evalueringer, efter at være blevet bevist i kamp, og efter at være blevet det officielt udstedt mønster fra den amerikanske hær for alle Afghanistan-operationer i 2010, er MultiCam® den mest afprøvede multi terræn sløring som dækker op til 80% af alle miljøer. Du kan finde Multicam tøj og udstyr HER.

 

 

 

 

MULTICAM ARID

MultiCam Arid™ mønsteret blev udviklet til effektivt at reducere den visuelle IR signatur af en person, der opererer i ørkenmiljøer, der overvejende består af åbent land med sand og sten. MultiCam Arid™ farve paletten komplimenterer og overlapper dele af de vigtigste MultiCam® mønstre så kombinationen af MultiCam® gear med MultiCam Arid™ tøj resulterer i et velkoordineret sløringssystem. 

 

MULTICAM TROPIC
MultiCam Tropic™ mønsteret blev udviklet til effektivt at reducere den visuelle IR signatur af en person, der opererer i tætte jungle miljøer, områder, der overvejende består af frodig vegetation, der forbliver relativt upåvirket af sæsonmæssige ændringer. MultiCam Tropic™ farve paletten komplimenterer og overlapper dele af de vigtigste MultiCam® mønstre. Så kombinationen af MultiCam® gear med fot eksempel en MultiCam Tropic™ jakke resulterer i et velkoordineret og effektivt sløringssystem.

 

 

 

 

MULTICAM ALPINE
MultiCam Alpine™ mønsteret blev udviklet til effektivt at reducere den visuelle IR signatur af en person, der opererer i snedækkede omgivelser. Det er beregnet til at blive brugt i alle områder med betydeligt snefald. MultiCam Alpine™ mønsteret kan kombineres med andet MultiCam® gear efter behov for at passe til det samlede niveau af sne kontra skov eller bjerge.Eksempelvis kan man have MultiCam Alpine™ på den nederste del og MultiCam på den øverste del hvis opholder sig op af bjergvæg eller en skovgrænse. Du kan blandt andet finde Multicam Alpine jakker HER.

 

 

 

 

MULTICAM BLACK

MultiCam Black™ mønsteret blev udviklet for at imødekomme de unikke krav fra enheder som SWAT der opererer i højrisikomiljøer. Farve sammensætningen kombineret med det unikke MultiCam mønstre giver brugeren en slørings mæssig fordel, når de arbejder i bymæssige områder som har mange skygger og mørke nuancer. Er også meget velegnet til nat operationer. Det projekterer en tydelig autoritativ tilstedeværelse, der er egnet til nationale operationer. MultiCam Black™ er designet til at supplere eksisterende udstyr og præsentere et skarpt og professionelt image for retshåndhævende enheder i verden.

 

 

 

 

POLYKARBONAT

Polykarbonat (også kaldet Hammerglass, Lexan, Makrolon) er et syntestisk fremstillet materiale det har gode optiske egenskaber og en skinnende overflade. Polykarbonat er meget velegnet til sikkerhedsbriller og bruges af verdens førende brillemærker som for eksempel Wiley X. Materialet har en stor slagfasthed og er næsten umuligt at slå i stykker. Desuden er det ikke brændbart under normale forhold.

 

 

 

 

 

ALLERGENER

Allergener er en betegnelse for de stoffer der kan fremkalde en allergisk reaktion ved indtagelse, når der tales om fødevare allergener/fødevare allergi.

Er en person intolent overfor bestemte fødevarer kan det have alvorlige konsekvenser ved indtagelse. 

Typiske allergene stoffer i fødevare er:

 • Kornprodukter med gluten
 • skaldyr/krebsdyr
 • æg
 • fisk
 • jordnødder
 • soja
 • mælk
 • nødder
 • selleri
 • sennep
 • sesamfrø
 • svovldioxid og sulfitter (konserveringsmidler/tilsætningsstoffer)

 

 

 

 

R-VÆRDI

R-værdi er et udtryk for hvor isolerende dit liggeunderlag skal være for at du ikke skal få kulde op gennem dit liggeunderlag. Det vil sige hvis dit liggeunderlag har en R-værdi på 2.1 så må jorden helst ikke være koldere end 2 grader celsius.
I skemaet herunder kan du se hvad R-værdien svare til i celsius grader og fahrenheit grader.
 

Grejshop.com R-værdi skema
R-Værdi Temperatur i Celsius Temperatur i Fahrenheit
0.7 11 52,0
1.2 8 46,0
1.5 6 43,0
1.9 4 39,0
2.1 2 35,6
2.5 -2 28,0
3.1 -4 25,0
3.2 -5 23,0
4.0 -11 12,0
4.6 -15 5,0
4.9 -17 1,0
5.9 -24 -11,0
6.0 -25 -13,0
6.4 -28 -18,0
8.0 -38 -36,0
9.5 -48 -54,0

 

 

 

 

ECONYL

ECONYL® er en fiber fremstillet af genanvendt plast nylonaffald som kasserede fiskenet. Det produceres ved at samle affald fra havet som fiskenet, rense det for enhver urenhed og derefter spinde det tilbage i regenereret nylon. Den unikke proces betyder, at den nye fiber lige så stærk og let som jomfrueligt nylonmateriale. Det kan gentages igen og igen, uendeligt, og lukke hullet for at skulle bruge nye ressourcer i produktionen.

Udover at være en løsning af høj kvalitet på affald er ECONYL® regenereret nylon også bedre, når det kommer til klimaændringer. Det reducerer emissionerne af nylon med op til 80% sammenlignet med at fremstille materialet fra olie. Hver 10.000 ton produceret ECONYL® sparer 70.000 tønder råolie fra at blive brugt og undgår, at 57.100 ton carbonemissioner bliver spydet ud i atmosfæren. Find Econyl produkter fra PacSafe her

 

 

 

 

IP KODER

IP koden er en international standard som er bestemt af International Electrotechnical Commission (IEC). Koden består af 2 bogstaver og 2 tal. Starter med bogstaverne IP og følger med 2 tal. Det første tal angiver udstyrets beskyttelses grad mod indtrængning af faste genstande som for eksempel støv. Det andet tal angiver hvor meget væske udstyret kan modstå for eksempel om det tåler at være i vand ned til 1 meter eller om det kun kan tåle oversprøjtning.

 

 

 

 

IPX1
Beskyttet mod vanddråber, lodret faldende vanddråber må ikke have nogen skadelig virkning.

 

 

 

 

IPX2
Beskyttet mod vanddråber ved hældning på maksimalt 15°. Lodret faldende vanddråber må ikke have nogen skadelige virkninger, når udstyret har en hældningsvinkel op til 15° i forhold til sin normale stilling.

 

 

 

 

IPX3

Beskyttet mod regn. Vand, der falder som regn med en vinkel på op til 60° i forhold til lodret plan, må ikke have nogen skadelig virkning.

 

 

 

 

IPX4

Beskyttet mod oversprøjtning. Vand der sprøjter mod kapslingen (produktet fx telefon) fra enhver retning, må ikke have nogen skadelig virkning.

 

 

 

 

IPX5

Beskyttet mod vandstråler. Vand fra et strålerør (spuling fra slanger/ dyser) rettet mod kapslingen (produktet fx telefon) fra enhver retning må ikke have nogen skadelig virkning.

 

 

 

 

IPX6

Beskyttet mod kraftige vandstråler. Kraftige vandstråler rettet mod kapslingen fra enhver retning må ikke have nogen skadelig virkning.

 

 

 

 

IPX7

Beskyttet mod følgerne af forbigående (kortvarig) nedsænkning i vand. Det må ikke være muliget for vand at trænge ind i skadelige mængder, når kapslingen (produktet fx telefon) er nedsænket i vand under definerede betingelser med hensyn til tryk og tid. (Der er ikke tids eller dybde krav/begrænsninger, dette er op til den enkelte producent).

 

 

 

 

IPX8

Beskyttet mod følgerne af langvarig nedsænkning i vand. Det må ikke være muligt for vand at trænge ind i skadelige mængder, når kapslingen (produktet fx telefon) langvarigt (fx undervandslys i en svømmepøl) er nedsænket i vand. (Der er en form for tids krav (langvarig), men ikke begrænsninger. Der er ikke dybde krav/begrænsninger, dette er op til den enkelte producent).